Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Η "Βοήθεια στο Σπίτι" παραδίδεται στους ιδιώτες


Το «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι ένα συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα από την ΕΕ και το κρατικό προϋπολογισμό, που παρέχεται μέσα από τους δήμους και αφορά στη φροντίδα ηλικιωμένων. Οι 4 χιλιάδες εργαζόμενοι σε αυτό το πρόγραμμα δουλεύουν για χρόνια με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και φυσικά παραμένουν σταθερά σε ομηρία. Με τροπολογία, που κατατέθηκε στον έναν από τους δύο εφαρμοστικούς νόμους του μνημονίου, ολοκληρώθηκε η ιδιωτικοποίηση μιας υπηρεσίας κοινωνικού χαρακτήρα, κάτι που έχει ξεκινήσει εδώ και 15 χρόνια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Με την τροπολογία καταργείται το πρόγραμμα και δημιουργείται μια νέα δομή με το εξωφρενικό επιχείρημα της εξασφάλισης «μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του προγράμματος».
Εν συντομία: Συνιστάται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ διεύθυνση με τίτλο «Διεύθυνση κατ’ οίκον Φροντίδας Συνταξιούχων», η οποία θα συνάπτει ειδικές συμβάσεις με τις οποίες, έναντι καθορισμένης αμοιβής ανά ωφελούμενο, θα παρέχονται υπηρεσίες κατ’ οίκον βοήθειας στους λήπτες του «επιδόματος αυξημένης κατ’ οίκον φροντίδας». Αυτοί με τους οποίους θα υπογράφονται οι συμβάσεις είναι: Επιχειρήσεις Δήμων ή επιχειρήσεις Περιφερειών ή νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου τα οποία όμως λόγω της μείωσης του προσωπικού και της απαγόρευσης των προσλήψεων, είναι σίγουρο πως θα αδυνατούν να αναλάβουν το πρόγραμμα. Νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου κερδοσκοπικού ή μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με σκοπό κοινωνικής φροντίδας ή υγείας! Αμιγώς ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν στο σκοπό τους την κοινωνική ανάπτυξη και την πρόνοια. Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις Κοινωνικής Φροντίδας. Ταυτόχρονα επιβάλλεται από το Σεπτέμβρη του 2012 εισφορά – χαράτσι στους ασφαλισμένους για να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα.
Αντί να ενισχύσει θεσμικά –οικονομικά και τεχνικά τους Δήμους ώστε να αναπτύξουν το πρόγραμμα της βοήθειας στο σπίτι, αντί να μετατρέψουν τις συμβάσεις όσων εργάζονται στο πρόγραμμα εδώ και πολλά χρόνια σε μόνιμες αορίστου χρόνου, η κυβέρνηση παραδίδει ουσιαστικά το πρόγραμμα στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, ενώ το κόστος των υπηρεσιών που προσφέρει μετακυλύετε στο σύνολο των εργαζομένων, μέσα από την επιβολή της ασφαλιστικής εισφοράς. Η παράδοσή του στους ιδιώτες θα οδηγήσει σε χειροτέρευση των ήδη άθλιων συνθηκών εργασίας, αλλά και των υπηρεσιών που προσφέρονται από το πρόγραμμα, καθώς βασικό κριτήριο θα είναι το κέρδος και όχι οι ανάγκες των ηλικιωμένων.
Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ προχωρούν έτσι σε ένα ακόμα ανοσιούργημα σε βάρος του λαού και των εργαζομένων. Όχι μόνο καταργούν ένα χαμηλής αποτελεσματικότητας πρόγραμμα, αλλά το προσαρμόζουν με τέτοιο τρόπο που να πουλάνε από τη μια κοινωνική «ευαισθησία» και από την άλλη να εξυπηρετούν τους επιχειρηματίες του ιδιωτικού κεφαλαίου για ν’ αυγατίσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη τους, μετατρέποντας σε εμπόρευμα την ανάγκη για φροντίδα των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας. Ταυτόχρονα ρίχνει στην ανεργία και στις εργασιακές σχέσεις μεσαίωνα, που έχουν εγκαθιδρύσει, χιλιάδες εργαζόμενους στο πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι, ενώ θα επιβάλει και νέο χαράτσι σε όλους τους εργαζόμενους από τον Σεπτέμβρη του 2012 ώστε να τα δώσει στους ιδιώτες που θα πάρουν τη «δουλειά».
Δεν πάει άλλο. Είναι εγκληματίες. Είναι ανήθικοι. Είναι θηρία που έχουν πέσει πάνω στο λαό να του ξεσκίσουν τις σάρκες. Εφαρμόζουν μια πολιτική καταστροφής της ζωής, συμπίεσης των λαϊκών αναγκών και ενίσχυσης των κερδών των μονοπωλίων.
Οι εργαζόμενοι, ο λαός δεν έχει άλλο δρόμο από το να φέρει στο προσκήνιο μια πολιτική γραμμή και δράση που θα βάζει εμπόδια στην καταστροφική δράση των μονοπωλίων και των υπηρετών τους. Μια πολιτική σε αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή, δημοκρατική κατεύθυνση που θα έχει κίνητρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και ιδιαίτερα των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας, που χρειάζονται ιδιαίτερη βοήθεια στο σπίτι.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.